Potrbana Vam je web sajt, reklama ili logo? Kontaktirajte nas: +381 60 313 92 14

info@evolve-designstudio.com

8 oktobar 2016

Komentari

0
 oktobar 8, 2016
 0
kako funkcionisu pretrazivaci google bing yahoo
Kategorija SEO optimizacija

Pretraživači imaju dve glavne funkcije:

  1.  popisivanje & izgradnju indeksa  i

  2.  pružanje odgovora..

seo-za-pocetnike-1-deo-izgradnja-indeksa

Zamislite INTERNET kao mreža stanica u velikom sistemu gradskog metroa . Svaka stanica je svoj jedinstven dokument ( obično Web stranica , ali ponekad PDF , JPG ili drugi fajl). Pretraživačima je potreban način da ” Pretraže” ceo grad i da pronađu sve stanice  na putu, zato pretraživači koriste  najbolji put na raspolaganju – linkove .

Link veza na web-u služi da veže sve stranice zajedno.

Preko veza ( linkova ), automatizovani roboti pretraživača  pod nazivom ” crawlers ” ili ” spiders ” mogu doći do  milijardi povezanih dokumenata .

 

Kada pretraživači pronađu ove stranice, oni će dešifrovati broj od njih i sačuvate izabrane delove  u masivnim hard diskovima, koje bi kasnije izvukli kada bude potrebno za upit pretrage. Da biste ostvarili tako veliki  zadatak održavanja milijarde stranica kojima se može pristupiti u deliću sekunde, pretraživači imaju  izgrađene centare širom sveta.

 

Ova monstruozna skladišta podataka održavaju hiljade mašina za obradu velike količine informacija. Na kraju krajeva, kada osoba vrši pretragu u bilo kom od glavnih  centara, oni zahtevaju momentalne rezultate – čak  i 1 ili 2 sekunde kašnjenja može izazvati nezadovoljstvo.

 

seo-za-pocetnike-1-deo-2-pruziti-odgovore

Pretraživači su mašine za pružanje odgovora . Kada osoba traži nešto na mreži, ona zahteva od pretraživačima da pretraži svoju bazu sa  milijardama dokumenata i uradite dve stvari:

  1. prikaze samo one rezultate koji su relevantni ili korisni za upit pretraživača,
  2. rangiraju te rezultate kako bi bili što korisnije krajnjem korisniku.

 

Za pretraživača, relevantnost znači više nego jednostavno pronalaženje stranica sa pravim rečima. U ranim danima Interneta, pretraživač nije išao mnogo dalje od ovog jednostavnog koraka. Tako kroz evoluciju pametni inženjeri  osmislili su bolje načine da pronađu vredne rezultate koje danas svakodnevno koristimo. Danas  više od 100 faktora utiču na relevantnost, o kojima ćemo razgovarati u celom ovom vodiču.

 

Kako Pretraživači Određuju Važnost ?

 

Trenutno, pretraživači obično tumače značaj kao popularnost – što znači  da što popularniji  sajt, stranica ili dokument, vredniji podaci moraju biti na njoj. Ova pretpostavka se pokazala prilično uspešna u praksi, tako da su pretraživači  povećali  zadovoljstvo korisnika pomoću metrike koje su tumačile popularnost.

 

Popularnost i značaj se ne određuju ručno. Umesto toga pretraživači koriste matematičke jednačine – algoritme. Ovi algoritmi se često sastoje od stotina komponenti.  Mi ih često nazivamo ” faktori rangiranja”.

 

SEO informacije iz Google-ovih smernica za  Webmastere

 

Google  preporučuje sledeće radi boljeg rangiranja u njihovom pretraživaču :

 

  • Napravite stranice prvenstveno za korisnike, a ne za pretraživače. Nemojte zavaravati vaše korisnike ili prezentovati drugačiji sadržaj za pretraživače nego što prikazujete korisnicima, što može da se sankcioniše kao skrivanje.

 

  • Napravite sajt sa jasnom hijerarhijom i tekstualnim linkovima. Svaka strana treba da bude dostupna od najmanje jednog statičnog tekstualnog linka.

 

  • Kreirajte korisne, informacijama bogate web sajtove i kreirajte stranice koje jasno i tačno opisuju vaš sadržaj. Uverite se da vaši <title> elementi i ALT atributi su opisni i tačni.

 

  • Koristite ključne reči da biste kreirali opisne , ljudski prijateljski URL. Obezbediti jednu verziju URL adrese do dokumenta , koristeći 301 preusmeravanja ili rel=”canonical”  element za rešavanje dupleg sadržaja.

 

Saznajte još Kako koristimo veb pretraživače?

Ostavite odgovor

Call Now ButtonPozovite nas