07
феб

Kako treba da izgleda Facebook stranica

Kako svakog dana ima sve više i više facebook strana raznih kompanija, proizvodjača, radnji, poznatih ličnosti itd., svi se oni utrkuju za što veći broj likova i ljudi koji ih prati. Ciljevi su različiti, ali on što je bitno jeste da se posetilac vaše strane oseća prijatno, da to vizuelno izgleda lepo. Postoje razni načini da uredite vašu facebook stranu, što vizuelno što uz dodatke koji idu u tabove. Svaka strana može i treba da izgleda kao mini sajt u okviru facebook-a.

Listajući razne strane nailazim na veoma neuredne strane pa sam odlučio da vam predstavim kako bi trebalo i pokažem kako ne treba da vam izgleda strana. Ma koliko vi bili veliki ili jaki kao brend ili ličnost, moje mišljenje je da morate voditi računa o takvim stvarima, jer to takođe predstavlja ugled i reprezentuje vaš pogled na nastup na internetu.

Još jedna stvar koja je veoma bitna činjenica jeste da se skoro sve stranice  mogu pregledati bez potrebe da se neko uloguje na facebook. Dakle, iako neko nema facebook, on vas može naći na facebook-u (najčešće putem Google-a) i pogledati kako to izgleda i šta imate da ponudite. Ako naidje na nepreglednu stranu, ili nedovršenu, ili na stranu koja je zapuštena, to itekako stvara loš imidz po tu kompaniju ili ličnost. Lošu sliku stvara i prenatrpanost informacijama, mešanje mnogo boja, sklapanje raznih mozaika od slika koje međusobno nemaju vezu, suviše jake boje koje odbijaju pogled itd. Trudite se da vaš cover bude u kompoziciji sa profil slikom koliko to može, a verujte da može, jer ako posetilac vaše strane prvo zažmiri pri prvom kontaktu, on nesvesno stvara odbojnost za dalje gledanje strane.

U narednim primerima sam izdvojio par strana koje nisu reprezentativne, po mom skromnom mišljenju, i objašnjenje zašto.

 


Ova strana je više prodajnog karaktera i prvo što primetite jeste cena i da se nešto nudi. Sam korisnik  obično prvo pomisli: Aha, nešto hoće da mi uvale, pa odmah nude. Mislim da je to moglo dosta suptilnije da se izvede, bez porebe da vam prvo u glavu udara cena koja je ukombinovana sa engleskim jezikom iako je sve ostalo na srpskom. Stvar koja takodje bode oči jeste profil slika koja skriva proizvod. Dakle ovako nije lepo.

Ova strana treba da namami čoveka da poželi da boravi u tom hotelu, restoranu itd, dakle u prvom planu je gost, a svaki gost uvek želi maksimalno profesionalno ophodjenje prema njemu, jer on za to daje pare. Ovde imamo primer da su napravili printscreen web prezentacije i postavili ga u nepreglednu pozadinsku sliku, koja verujem da oslikava plafon?! Uz to sama profil slika je veoma tamna, boje nisu vesele, već tmurne, i zaklanjaju cover sliku. Takodje, app koje su u tabovima su one standardne, ali tab ”Invite your Friends” može da se izdizajnira drugačije, kako bi neko stvarno poželeo da pozove prijatelje.

Ova strana je namenjena za zabavu, pa verujem da su tom logikom krenuli i u njeno stvaranje. Ali, budite iskreni, da li vam prija ovaj izgled strane? Da li ste se malo skoncentrisali da raspoznate šta je na cover slici ili ste odustali? U oba slučaja to je loše, jer vas je odbila. Previše boja, različitih fontova, različitih veličina, previše ruku, vidljivih cigara, i profil slika koja se uopšte ne uklapa sa bojama makar sa cover slikom, a pritom i zaklanja deo teksta.

Renomirana kompanija koja ima samo ovu i ovakvu stranu na facebook-u je stvarno sramota. Ukoliko ne želite da imate facebook, i ne želite da na taj način komunicirate sa javnošću, bolje je i da nemate stranu na facebook-u, to je moje mišljenje. Treba li dodatni komentar?

A ovo je prikaz kako bi facebook strane trebalo da izgledaju. Napominjem da su sve strane napravljene od strane moje malenkosti, i svaka je napravljena u zavisnosti kojoj publici se obraća. Ispod svake slike ima mini objašnjenje zašto treba tako da izgleda.

Za razliku od gore navedene strane kompanije Idea, ovo rešenje je mnogo privlačnije za korisnika, daje mu neku novu informaciju, i prijatna je za oko. Znači imamo novu uslugu koju smo ukomponovali sa logom i bojama Idea-e ne bi li dobili osećaj kompaknosti strane. U delu ”About” je navedeno osnovno o kompaniji za sve nove korisnike koji možda nisu upućeni u postojanje kompanije.

PR Portal ZaJavnost.info ima sve što je potrebno da se korisnik oseća lepo na strani. Dakle pokušao sam da uklopim cover sliku sa profilnom, dobio kompaknost tog dela, u ”About” napisao osnovne informacije vezane za portal, i u tabove dodao ono što sam smatrao da je bitno da korisnik koji nije logovan na facebook, a gleda ovu stranu, može da iskoristi. Trudio sam se da boje prate tematiku portala.

Organski Proizvodi je nešto najnovije iz IT kuhinje BKIntera.com, i moja zamisao je bila da facebook stranu totalno ukomponujemo sa bojama portala, logoa portala, i tematikom. Na ovoj strani posetilac se oseća prijatno, ima sve potrebne informacije za upoznavanje sa portalom, i mogućnost da bude interaktivan sa stranom. Strana je veoma mlada, ali svakim danom sve je posećenija. Takodje, sve ostale društvene mreže su ukomponovane na isti način, jer smatram da je bitno za korisnika interneta da na svakoj mreži vizuelno prepozna portal, što bojama što slikama. Na taj način jačamo brend i svest korisnika da je sve umreženo i povezano.

BetweenUs blog magazin je mesto na facebook-u koju sve više posećuju korisnici facebook-a. Kako je veoma mlad projekat bilo mi je bitno da izgled bude lagan, pitak za posmatranje i čitanje, i uklopljen sa bojama blog magazina, a takodje prati i trenutno vremensko doba… uz simpatičnu poruku. Od tabova, za sada, ima sve što je potrebno kao i opis čime se magazin bavi i šta mu je cilj. Logo ne smeta cover slici, ne pokriva je, već izgleda elegantno i dominira na svoj način.   I za kraj….

 

Iako profil slika pokriva deo covera opet je uklopljena kompozicija, jer je profil slika kockastog oblika, kao i detalji na cover slici. Dakle, izgleda kao da je flašica ispala iz covera, što daje strani poseban šmek. Detalji kompanije su vidljivi, lepo objašnjeni, sa tabovima koji prate celu kompoziciju. Fali im jedna fotka u albumu, ali možda je i facebook nije pokazao u trenutku pravljenja printscreen-a.   Toliko od mene, ako imate pitanja slobodno me kontaktirajte… @DonMarkoC