21
авг

Prednosti korišćenja društvenih mreža

Sve je izraženija činjenica da ukoliko kompanija ne postoji na društvenim mrežama ona zapravo i ne postoji. A zašto?

Ukoliko kompanija nema zvanične profile na mrežama koje su najpopularniji, sam korisnik njihovih usluga, a i oni potencijalni, smatraju da je kompanija neozbiljna, da ne želi kontakt sa korisnicima. Ono što takodje treba imati na umu jeste i činjenica da mnogi korisnici internetom smatraju samo društvene mreže, da mail nalog koriste samo za logovanje na te mreže, i da veoma slabo posećuju kompanijski sajt, a sve iz razloga jer ne znaju da sajt postoji  ili ga nisu videli na društvenim mrežama.

Mreže koje se načešće koriste u poslovne svrhe su Facebook, Twitter, Youtube, Linkedin i sve zastupljeniji  Pinterest. Samo u Srbiji postoji 3 miliona registrovanih profila na Facebook-u, i ako uzmemo u obzir da je cca 300-400 hiljada lažnih, dolazimo do stvarne cifre od oko 2,5-2,7 miliona profila koji svakodnevno koriste društvenu mrežu. Taj broj je u stalnom porastu, a prednost je i ta što sve veći br ljudi koristi i druge mreže koje su umrežene sa facebook-om.

 

Šta kompanija dobija otvaranjem i profesionalnim vodjenjem naloga?

 

  1. Pre svega stvara svest da je prisutna i da prati globalni trend.
  2. Otvara mogućnost samom korisniku da ostvari kontakt sa kompanijom na najlakši način sa apsekta korisnika.
  3. Oseća bliskost sa kompanijom ukoliko kompanija posvećuje pažnju samim korisnicima.
  4. Kompanija može na najbrži način da reši eventualne primedbe od strane korisnika, ali i da uvidi koji su to problemi koje sama kompanija treba da unapredi.
  5. Najbolji način da direktno promoviše svoje vrednosti, usluge ili proizvode.
  6. Aktivira same korisnike da i oni promovišu brend kroz razne aplikacije, akcije i promocije.
  7. Veoma je česta upotreba društvenih medija u cilju povećanja publiciteta novo-objavljenih sadržaja
  8. Online monitoring reputacije brenda je svakako aktivnost koja bi trebalo da se koristi u organizaciji i pre nego što se ona sama pojavi sa sopstvenim nastupom na različitim društvenim medijima.

 

Moj je savet da ako niste naučili kako da uspešno koristite društvene medije, da pored monitoringa krenete u poboljšanje korisničkog servisa – rešavate upite korisnika, tražite njihova mišljenja o vašim proizvodima/uslugama, kao i njihovo korišćenje za svrhe kadrovskih službi (popularno – HR).

 

Nemojte ulaziti u strategiju online prodaje putem društvenih medija dok ne budete ovladali ozbiljnije načinima kvalitetne upotrebe odabranih društvenih medija.

 

Krizni PR je najbolje voditi preko tvitera, nigde se vesti ne šire tom brzinom kao na tviteru. Ako vam je sajt pao ili vam se zapalila radnja pa nećete raditi neko vreme ili vam je pao sistem, ostali bez zaliha. . . . obavestite vaše pratioce o tome, bolje da od vas čuju lošu vest nego od konkurencije koja će je još začiniti.

 

Pratite šta vaša konkurencija radi i šta su trendovi u vašoj industriji. Na tviteru se jako dobro može opipati puls vaših potrošača i znati šta misle o vama.