06
феб

Saveti kako da ubrzate svoj wordpress

Iako to možda ne izgleda tako na prvi pogled, u praksi se pokazalo da mala razlika u brzini učitavanja stranica može napraviti veliku razliku u broju posetilaca. Niko ne želi da čeka, a nestrpljivost je sa bržim internetom postala samo dodatno izražena.

Svojevremeno, Google je pitao posetioce da li žele 10 ili 30 rezultata pretrage po stranici, i većina je rekla da želi 30. Prosto, veći ekrani, više rezolucije, brži Internet… niko ne želi da lista, uostalom. Napravili su stranicu i pokrenuli A/B testiranje. Rezultat – pad saobraćaja od 20% na stranicama koje su imale 30 rezultata. Razlog? Sporije učitavanje. Pola sekunde sporije učitavanje.

Slične rezultate imao je i Amazon u svojim istraživanjima. Ne postoji konkretna cifra, odnosno ona varira od slučaja do slučaja, ali budite sigurni da gubite ako se vaš sajt ne otvara dovoljno brzo.

Neke uobičajne stvari koje možete uraditi da bi postigli što brže učitavanje stranica su optimizacija slika, optimizacija CSS-a, optimizacija i korišćenje Google biblioteka za Javascript ili webfontove, korišćenje sprajtova (sprite) za grafičke elemente na sajtu, korišćenje static web servera za serviranje statičkih fajlova (slike, video, CSS, JS, fontovi…), korišćenje memcache, korišćenje indexa u MySQL bazama, korišćenje PHP accelleratora i slično.

Razlika koju ćete postići ovime može biti vrlo značajna, i svakako je poželjno da implementirate sve što možete.

Ako je vaš izbor platforme za sajt WordPress, moguće je da imate problema sa performansama. Prosto, WordPress je inicijalno koncipiran kao prilično jednostavna platform za vođenje Internet dnevnika, ali vremenom je prerastao u mnogo kompleksniju stvar.

Ne toliko sam WordPress, koliko teme za njega i dodaci koji se koriste. Činjenica je, možete jako lako jeftino i brzo dobiti jako mnogo, ali to prosto, neće raditi baš sjajno.

Zato, ako pravite kompleksan sajt u WordPressu, razmislite da potrebne funkcionalnosti koje ne poseduje razvijete sami, ili da iskoristite neki provereni dodatak, a ne prvi na koji naletite. Ima ih jako mnogo, a nisu svi napisani kvalitetno, sigurno, optimizovano. Evo nekoliko konkretnih saveta kako da ubrzate vaš WordPress, i koje dodatke preporučujemo da koristite.

  • 1. Instalirajte cache plugin. Ima ih nekoliko, a najpopularniji je W3 Total Cache. Razlika koju ovi pluginovi prave je drastična, naročito u slučaju velikog broja pregleda stranica.
  • 2. Optimizujte slike. Blog ili magazin ne bi bio to što jeste da nema lepih slika. Ipak, one često mogu biti deo problema kada je optimzacija u pitanju – koristite WP Smush.it, a možete ga kombinovati i sa jQuery Image Lazy Load
  • 3. Kontrolišite broj revizija. WordPress svako malo sačuva kopiju onoga što pišete. I to je super, u slučaju problema, lako se možete vratiti na neku skorašnju verziju teksta bez gubitka, ali ako se skupi veliki broj revizija, za veliki broj postova, to predstavlja ozbiljan problem. Predlažemo da koristite Revision Control dodatak, i podesite 2 ili 3 revizije po postu.
  • 4. Obrišite neaktivne dodatke. Razmislite da li su vam svi dodaci koje koristite potrebni. Koristite samo ono što zaista ima neku svrhu. Sve ostalo, deaktivirajte i obrišite.

5. Obrišite stare neodobrene ili spam komentare. Ako se nagomila veliki broj komentara koji su za smeće, ili spam komentara, to može drastično usporiti učitavanje pojedinih sekcija na sajtu. Brišite s vremena na vreme, da do toga ne bi došlo.

  • 6. Isključite Pingbacks, Trackbacks i Linkbacks. Osim ako vam nije zaista jako jako važno da budete obavešteni o ovome, preporučujemo da isključite ove opcije. Više informacija o tome možete pročitati ovde.
  • 7. Optimizujte MySQL bazu s vremena na vreme. Osim standardnih alata koje koristite za manipulaciju MySQL bazom kao što je phpMyAdmin ili Navicat, možete instalirati i WP-DBManager u kome imate najosnovnije funkcije koje su vam potrebne za ovu akciju.
  • 8. Zabranite hotlinkovanje vaših slika. Ovo možete uraditi na nivou hosta, a postoji i dodatak Automatic Image Hotlink Protection.  (Mada nije preporučljivo zbog SEO otimizacije)
  • 9. Premestite Javascript u footer. Učitavanje Javascripta odmah na startu stranice može učiniti da se ona prikazuje sa zakašnjenjem. Pomerite sve pozive ka Javascript datotekama na kraj fajla, ili samo one koje nisu esencijalne.
  • 10. Koristite najnovije verzije WordPress-a i dodataka. Stalni razvoj platform donosi stalna unapređenja. Iz ovih, a pre svega sigurnosnih razloga, uvek koristite najnoviju verziju WordPress-a i svih dodataka koje koristite

Za kraj, najvažnija stvar – ako želite da vaš sajt radi kako treba, hostujte ga na kvalitetnom hostu. Sav vaš trud je uzalud, ako hosting nije dorastao zadatku.

 Izvor: http://www.mcloud.rs/blog/saveti-kako-da-ubrzate-svoj-wordpress/